tisdag, april 19, 2011

Uppdatering

Denna bloggen är nu nära att dö och tanken har slagit mig, men jag tycker det ändå är kul med lite dagboksanteckningar som kan vara kul att ha i framtiden. Och så har ju tävlingssäsongen nyss startat och nu finns det ju lite att skriva om.



Men först blev det lite skidåkning i februari och mars. Familjen var först i Zell am See på sportlovet med ganska dåligt med snö och ett väder som på sin höjd var OK. Skidåkningsmässigt var det alltså ingen höjdarvecka men i övrigt var det riktigt trevligt. Desto bättre skidåkning fick jag och tre kompisar när vi i mars åkte till Saas Fee i Schweiz i fantastiska förhållanden. Efter nästan 2 dygns ihärdigt snöande och ett stängt system fick vi 4 skiddagar med massor av fantastiskt fin offpist och en hel del sol. Det var t o m så att vi i slutet hann bli mätta på all lössnö efter all intensiv åkning samtidigt som det gav mersmak inför nästa säsong.


Jonas efter en fin orörd sluttning i Saas Fee sista dagen (som bjöd på både 30 cm nysnö och sol!)



Nu i april kom tävlingssäsongen på cykel i gång och första cykeltävlingen sedan i november kördes 10/4 i och med att DustCup hade säsongpremiär på Amager med ett kort tempolopp (36 min för mig) i perfekt väder med 15 grader och sol, dvs premiär för korta ben. Banan på Amager är väldigt speciell med ett antal kullar som ska tas från alla olika håll och man får därmed många korta backar och en väldigt intensiv bana. I och med att Hanna firade födelsedag samma dag lyckades jag få starta i första startgrupp (seedade startade i sista) med Jerry strax efter. Övriga, Stefan och Stefan, valde av olika anledningar inte att köra utan det blev därför bara Jerry och jag som åkte över. Formen med tempolopp innebär att det blir omkörningar direkt och det var nog det enda problemet idag på en annars torr och fin bana. Jag var väldigt osäker på formen i jämförelse med konkurrenterna i och med min mycket sparsamma träningsmängd (4,5 tim/vecka i snitt de senaste 6 månaderna) så var förväntningarna lågt ställda. Målet med denna säsongen är bara att köra det som är kul och inte ha några förhoppningar om topplaceringar, men säsongspremiären startade med just en sådan i och med en 3dje plats (efter omöjlige Henrik Andersen som i år blivit veteran och Keld). Att sedan Jerry slog mig med 13 sekunder gör inte så mycket utan det visar bara att hans resultat från CX-säsongen inte är en slump utan han har blivit bra mycket starkare än i fjol.



När sedan den första deltävlingen i HotCup kördes onsdagen efter (13/4) var vädret helt annorlunda med ett ihärdigt regnande dygnet innan som gjorde underlaget riktigt blött. På själva tävlingsdagen var dock förhållandena något bättre men det satt långt in innan vi bestämde oss för att åka över. Vi blev till sist 5 pers i Stefans bil med Robban, Methander, Jerry och jag. Banan och förhållandena i Gribskov var dock bättre än vi räknat med och med facit i hand var det rätt beslut att köra tävlingen. Nu var det dock inte en dryg halvtimme vi skulle köra utan ca 90 minuter och jag gick därför ut ganska lugnt för att ha krafter kvar på slutet. Jag körde om Jerry när han vurpade tidigt på första varvet medan Stefan gick ut hårt och försvann redan senare på första varvet. Jerry körde om mig och på andra varvet hängde han på en kille som kom om oss i hög fart. Jag kände mig inte så pigg just då och hade dessutom börjat få ont i ryggen och tog därför mitt eget tempo. Dock fick Jerry ge sig och väntade sedan in mig. På tredje varvet släppte det ryggonda och jag kunde gå upp och dra. Under det fjärde och sista varvet passerade vi sedan två stycken och Jerry gick också upp och drog en del. I slutet av varvet fick vi bägge hoppa av när vi skulle varva en kille som stannade och Jerry fick några sekunders lucka som jag dock kunde täppa till och strax därefter passera honom innan det sista stigpartiet. Det var tight den sista biten men det var svårt för Jerry att köra om samtidigt som jag hade bra ben, vilket resulterade i att jag äntligen (första gången på 4 tävlingar) var före Jerry i mål. Detta resulterade i en sammanlagd 7e plats och en 5e plats i H40, bara 13 sekunder efter Stefan i mål. Stefan hade slagits om 2a platsen i H40 men vurpade sista varvet och tappade kontakten med Jan DH och Lars Eghoff som kom 2a och 3a. Vann gjorde Keld som vanligt, men när Henrik Andersen kör så kommer han garanterat att vinna, så långt före alla andra veteraner är han.




Jag och Jerry på HotCup


I helgen som gick körde jag, Stefan, Jerry och Nico det första distanspasset för året med lite fart i då vi körde runt Sjöborundan på ca 3.40. Jag hade bra ben hela tiden och kunde ligga och dra större delen av passet, vilket bådar gott inför ev långlopp senare.



Summa summarum tippar jag att jag inte ligger så långt efter fjolårsformen så här dags trots mycket färre träningstimmar och kan jag hålla mig frisk och motiverad kan jag kanske t o m komma upp i samma nivå som i fjol senare på säsongen. Och stämmer känslan från helgens distanspass har jag kvar uthålligheten och kan prestera hyfsat på långloppen framöver.