söndag, maj 25, 2008

Riktigt sega ben i helgen

Veckan har flutit på bra med träningen och det har varit intervaller måndag (maxstyrka i garaget), tisdag (5 min i Bokskogen), torsdag (tröskelintervaller på räsern) och fredag.

Efter fredagens löpintervaller på jobbet (8X4 min) på maxintensitet var jag riktigt sliten i benen och hade t o m träningsvärk i låren efteråt. Ovanan från löpningen visade sig nu. Jag hade hoppats att segheten skulle släppa på lördagens Sjöbo-runda med Ola och Robban men det blev bara värre och värre. Jag tog det riktigt lugnt eftersom planen var att köra Landskronas MTB-tävling på söndagen (vilket även Ola skulle) men det hjälpte inte, utan benen var riktigt trötta i slutet. Det var synd om Robban eftersom han var pigg men inte hade någon han kunde köra mot eftersom både Ola och jag tog det lugnt och genade friskt.

Efter råd från både Robban och Magnus beslöt jag mig därför för att inte köra tävlingen på söndagen utan istället lägga in en vilodag och koncentrera mig på att få bra träning i veckan och följa planen inför tävlingarna i juni-juli, då jag förhoppningsvis ska ha kommit i hygglig form.

Veckan som kommer blir intensiv de första dagarna med intervaller återigen, för att sedan bli lite lugnare framåt helgen inför söndagens tävlingspremiär i Danmark. Det loppet tar jag som ett hårt träningspass och en bra genomkörare inför Lida Loop helgen därpå.

Förhoppningsvis får jag även min nya cykel i veckan och med lite flyt kanske det kan bli premiär på den till helgen. Vi får se!

söndag, maj 18, 2008

Magnus vann Billingeracet!!!

Här hade jag tänkt att skriva om veckan som gick och de 4 intervallpassen jag fick, och benen som trots det kändes så fina på lördagens Sjöborunda att jag drog Christian Månsson de första 2 timmarna, och det dumma i att planera att köra hela rundan utan frukost eller någon energi på hela rundan för att testa om jag klarade utan att vägga, och inte skippa det när Christian flaggade att han skulle med, och att jag efter Sjöbo blev förnedrad i den tekniska singletracken av samme Christian (har han blivit så snabb eller är jag bara kass?) för att sedan när energin tog slut använda honom som lok hela vägen i mål (3.38 är inte dåligt ändå!). Men det är inte intressant längre efter det som Magnus gjorde idag.

Magnus Mattsson är just nu bäst i Sverige på långlopp i H30! Han vann Billingeracet! Helt otroligt! I 3 grader och snöblandat regn på en tuff bana vann solskenscyklisten! Stort grattis ska han ha och en ordentlig betalning för allt slit i vinter.

Detta innebär en massa saker:
1) Han är bäst i Sverige på MTB långlopp i H30 (skrev jag nog tidigare...).
2) Han är numera en hjälte som man ser upp till (jag var imponerad förut men nu är det liksom bevisat vad han kan).
3) Numera har vi i gänget en måttstock att mäta oss med som inte bara gäller vårt lilla gäng utan hela Sverige.
4) Skulle man piska Magnus under en träning (eller tävling!) kan man säga att man piskat han som är bäst i hela Sverige!
5) Magnus (och Fredric E's) träningråd blir nu lag och sanning.
6) Nu inser man att med bra träning, kost och övriga komponenter så kan man komma långt, riktigt långt.
7) Nu ser jag fram emot att tävlingssäsongen börjar för mig.

Sen läste jag nyss att Patrik från CK C4 kom 12:a i Elit, och 5 minuter före Magnus! Vilket kanonlopp han har gjort och en ännu bättre prestation än Magnus! Jättegrattis till honom också. Vilken träningsrupp vi ska bli nu med fler i gänget som ligger så högt upp i listorna. Det sporrar riktigt mycket!

Som jag tidigare skrivit är det främst Magnus som rekommenderat att jag ska ligga och köra intervaller (4:or och styrka främst) nu ett tag framöver och jag tycker faktiskt att det börjar ge resultat redan nu efter ett par veckor. Benen känns rappare och jag kan ligga längre på hög belastning utan att syran eller tröttheten kommer. Så veckan som kommer blir nog en upprepning av förra veckan, dvs maxstyrkeintervaller måndag och syreintervaller (4-5 min) tis, tors och fredag, varav en dag löpning.

Till helgen blir det någon form av tävlingspremiär, antingen Gran Fondo på räsern eller Syd MTB på söndag. Vi får se vad väder och humör säger.

måndag, maj 12, 2008

En bra helg

Lördagens långpass bjöd på årets hittills bästa väder: Sol, 20-25 grader och en svag vind. Det var en hel del som hade slutit upp kl 8 i Genarp: Magnus, Stefan L, Christian, Patrik P från CKC4, Robban, Simon, Jerry från MTC och Ola. Tempot blev som väntat högt redan efter 5 minuter då Stefan och Magnus tydligen tyckte att uppvärmingen var klar och drog upp ett ordentligt tempo. Simon försökte hänga på men hamnade i ett ingemansland vilket senare resulterade i att han körde fel och missade hela rundan... Jag la mig tillsammans med Patrik i ett komforttempo och Robban hängde på. Efter ca 20 min släppte Robban när vi kom ifatt Jerry som hade genat för att spara lite tid och efter ytterligare 20 min i Torna Hällestad kom vi ifatt Ola som hade kört en kortare iväg där. Ungefär samtidigt ser vi Stefan och Magnus stå och laga Stefans punktering och inser att dom kommer att jaga allt vad dom kan för att komma ifatt igen nr dom lagat punkan.

Från Hällestad till Vomb körde Patrik på och drog i princip hela vägen. I singletracken från Vomb släppte Ola men på något sätt hängde han kvar 50-60 meter bakom och så var det till och från fram till Sjöbo, där han fick släppa helt i slalombacken. Samtidigt såg vi Magnus och Stefan. Magnus kom ifatt efter singletracken i Sjöbo och Stefan var ifatt vid vätskepåfyllningen strax efter Sjöbo. Dom hade bägge fått jaga på bra för att komma ifatt och var inte helt fräscha, inte Stefan i alla fall. Jag tänkte hänga på så länge som det gick men när Magnus höjde farten vid ett par tillfällen var det inga problem att sitta med. Stefan såg mer och mer sliten ut och efter Blentarp släppte han. Patrik var fortfarande stark och drog bra i grusbackarna i slutet. Magnus släppte i första backen men jag lyckades täta till Patrik. I andra backen orkade jag inte hänga på Patriks tempo och Magnus (som nu hade fått ut stenen i skon som hade irriterat honom i första backen) hade fått upp tempot igen och kom ifatt mig i hög fart i slutet. Vi tre körde sen i mål tillsammans.

Magnus fick den effektiva tiden 3.28 med punkteringen borträknad medan Patrik och jag fick 3.33 och Stefan 3.37 (ca 3.32 effektiv tid). Ola körde riktigt starkt och kom in bara en liten stund efter men hade missat klockan och det var osäkert vilken tid han fick, men det var säkert under 3,50. Det gick alltså betydligt fortare än vad jag räknat med men så var ju också förhållandena idealiska. Magnus (som hade en hård löprunda i benen sedan kvällen innan) och Patrik var klart starkast idag. Skillnaden mellan Stefan och mig är att han kör slut på sina krafter i början och har inte mycket kvar efter 2, 5 timmar. Själv kändes det oförskämt bra efteråt och det kändes som om jag lätt skulle kunnat cykla 1 timme till i samma tempo. Uthålligheten finns alltså i kroppen och nu är det bara tempot som ska upp, framförallt i starten. Receptet på detta är intervaller! Mycket intervaller!

Vad blev snittpulsen de 3,5 timmarna då? Jo 84%, dvs nästan de 85% jag siktade på, varav ca 20 min var >90%.

Söndagen bjöd på om möjligt ännu bättre väder än lördagen och det blev ett lugnt 90-minuters återhämtningspass med 10 st spurter a' ca 10 sek inlagda. Benen kändes fina och det var rena njutningen att glida runt ute på Näset bland alla badgäster och njuta av vädret och musiken i lurarna samt då och då ta i allt vad jag kunde så att jag kände att benen fanns där.

fredag, maj 09, 2008

4 intervallpass på 3 dagar

Tisdag hann jag med både ett maxstyrkepass hemma på testcykeln innan jobbet och på kvällen var det 6 varv på Stefans nya intervallslinga i Bokskogen som gällde. Slingan är 5 minuter vilket kan ses som en väldigt lång 4:a... Mycket uppför gjorde att pulsen låg runt 90% hela tiden med en maxnotering på 94% vid ett par tillfällen. Kändes bra även om benen är småsega.

På onsdagen körde jag ett maxstyrke-/spurtpass på MTB'n som jag tagit med mig till jobbet. Vädret var kanon och det var en ren fröjd att köra runt utanför Lund på lunchen.

Igår torsdag körde jag Magnus (Fredrik E's) intervallvariant som innehåller högkadens, 15/15 och hög/lågkadens. Passet kördes hemifrån på MTB'n och 5 min, 2X10 min resp 2X10 min av vardera moment blev det. Termometern stod på 23 grader under passet och vinden vinden var svag. Helt kanon! Tyvärr fick jag inte upp pulsen ordentligt utan den stannade på 85% som mest. Antagligen en kombination av lite för långa intervaller, lite slitna ben och brist på sparring.

Idag vilar jag från cyklingen och springer bara en liten runda men imorgon däremot ska det bli både hög puls och lång tid i och med att vi ska köra Sjöbo-rundan i tävlingsfart med start kl 8.00. Eftersom det ska bli upp mot 25 grader mitt på dagen lär även temperaturen kunna göra sitt till avseende pulsen. Ska vi gissa på 85% i snittpuls?

måndag, maj 05, 2008

29 timmar på två veckor

Så här mycket har jag aldrig tränat i hela mitt liv. 15 timmar förr-förra veckan och 14 timmar i förra efter en långrunda i lördags på MTB med Stefan och Stefan (återigen under 4 timmar på Sjöbo-rundan) och ett lugnt distanspass med spurter tillsammans med Lars på söndagen. En gång tidigare (september 2007) fick jag in en vecka med 15 timmar, men annars har ju tiden legat kring 10 timmar på bra veckor.

Resultatet av detta är att jag nu är ganska seg i benen när det börjar gå undan och syran kommer ganska lätt. Dock känner jag mig väldigt pigg och vill träna hur mycket som helst så det känns precis som det ska göra. Men nu får jag dra ner långpassen till ett i veckan och istället fokusera på intervaller (lokalt syreupptag) och styrka så jag får upp farten i benen och klarar av arbetstopparna bättre. Uthålligheten är det inget större fel på och då är det bättre med kortare och effektivare pass.

Idag måndag blir det vila och sen är planen iveckan två styrkepass och två intervallpass, alla på cykel, innan det är dags för ett intensivt distanspass i tävlingstempo på lördag.

Sen har jag bestämt mig för att inte köra Billingeracet eftersom jag är för långt från formen ännu och bara får en månad att komma iform efter det långa uppehållet. Det blir istället Lida som blir det första seriösa testet i år.

torsdag, maj 01, 2008

Det går åt rätt håll

Två pass har avverkats sedan helgen: Ett intervallpass och ett långpass.

Intervallpasset i tisdags kördes i 20-graders värme i Bokskogen med Robban, Stefan, Magnus, Per och en ny dansk som har varit med och kört med MTC några gånger. Det blev först 10 st 45/15 (dvs ca 10 min totalt) som kördes i den vanliga backen. I och med att jag ligger efter i träning körde jag det som 30/30 för att inte dra på mig syra. Annars är detta en riktig plåga med riktigt hög puls och massor av syra. Sen blev det 3 st 10 min jaktstartsintervaller på den vanliga slingan i skogen. Det märks att jag har varit borta länge för det var verkligen inget klipp i benen och skillnaden mellan mig och Magnus är enorm. Detta är verkligen ett område att jobba på framöver och olika intervaller under eller på tröskel är nog melodin.

Långpasset dagen efter var en repris på helgens Sjöbo-runda med den stora skillnaden att nu var det jag som låg på rulle, nämligen Magnus rulle. Vädret var kanon men lite blåsigt, vilket i och för sig inte kändes så tydligt bakom Magnus. Tempot var genomgående bra och sluttiden blev 8 minuter bättre än i lördags; 3.54.

Långpassen känns betydligt mycket bättre än intervallpassen och kroppen verkar klara av längre belastning hyfsat. Återhämtningen känns också OK.

Idag blir det ca 1,5 timme fartleks-intervaller med Stefan, Methander och Ola och imorgon är det vila.