onsdag, januari 30, 2008

Sjuk

Så blev jag då till sist sjuk. Eftersom det händer så otroligt sällan och i princip bara handlar om lätta förkylningar max en gång per år så känns det konstigt nu med tungt huvud och kropp och till på köpet är magen inte i balans och jag sover dåligt. Symptomen är precis som för en influensa fast i en light version.

Det var såklart fel att tävla i helgen men med facit i hand är allting så enkelt. Eftersom detta inte är en vanlig förkylning kände jag inte igen symptomen utan trodde att det nog skulle funka med ett lite hårdare pass. Innan jul hade jag också en trötthetskänsla i kroppen som gjorde att jag vilade några dagar och var osäker på hur kroppen skulle reagera när jag körde första långpasset efter vilan. Nu gick det väldigt bra och det var den erfarenheten som lurade mig denna gången.

Nu är jag bara såå sugen på att komma igång och träna igen, men först måste jag bli riktigt frisk så att jag inte förvärrar infektionen. Tålamod! Jag får nog räkna med att helgens långpass är kört och får sikta in mig på lättare träning i bästa fall. Träningsdosen den senaste tiden ser inte så bra ut med bara 3,5 timmar förra veckan och inget hittills i denna. Förhoppningsvis tar kroppen detta som vila, men med en infektion som den ska bekämpa går säkert mycket energi åt till det, men benmusklerna borde ändå ta igen sig en del...

måndag, januari 28, 2008

Igår åkte jag på tjejdäng!

Igår stod jag i valet och kvalet om jag skulle köra den sista tävlingen i Heleneholms duatloncup eftersom min kropp inte kändes alls i trim. Efter en kort joggingrunda vid 11-snåret bestämde jag mig dock för att köra. Vädret var för en gångs skull soligt och jag verkligen sugen på att anstränga kroppen efter ett antal dagars vila.

Banan var förlagd på motionsspår och en kombination av asfalt och grusväg runt Skrylle vilket inte passade mig alls. Första löprundan var två varv på Skrylles elljusspår och redan på andra varvet, trots maklig takt, känner jag att benen börjar krampa. Det här blir inte bra tänkte jag... Jag tappar ner och mer och är säkert två minuter efter Christian Månsson som leder vid växling till cykel och Camilla Lindholm växlar strax efter. Cyklingen är väl inte lika katastrofal som löpningen och jag plockar en plats innan växlingen. Andra löpningen går ännu sämre än den första och jag hinner bli passerad av både killen jag körde om på cyklingen (och som sedan går i mål på den korta) samt Camilla innan växlingen. Camilla lyckades jag ta en bit in på cyklingen men jag var inte starkade än att hon kunde hänga på in till växlingen. Ut på sista löpet var jag helt slut och det kändes som om jag hade sprungit ett helt maraton och benen ville krampa. Det kändes helt sjukt och det var bara att kämpa sig i mål i en förnedrande tempo. Ett tredjepris i totalcupen var knappast plåster på såren...

Hur gick det för övriga då? Magnus ledning på 5 minuter till Christian räckte precis och han kom 1:a i totalcupen med Christian som 2:a. Idag var Christian den överlägset starkaste på den lätta banan och hans form är på väg tillbaka. Man skojar inte med den som är bäst i Sverige på Ironman när han är i form...

Efter tävlingen bar det av till Adams innebandymatch som dom tyvärr förlorade efter att ha spelat uselt i första och delar av andra perioden. Efter pizza hemma på kvällen vankades det en film som dumt nog inte slutade förrän framemot 24.00 och jag var alldeles för trött när jag väl gick och la mig.

Imorse var jag trött och hängig och nu känner jag mig inte alls bra. Hoppas det löser sig med vila och rejält med sömn inatt.

Bild från starten som tagits av Benny Andersson:

fredag, januari 25, 2008

Förkylning på väg?

Idag hade jag hoppats kunna skriva om gårdagens intervallpass på cykel på väg till jobbet och distanspass på vägen hem, men p g a att jag inte kände mig helt kry så ställde jag in allt och planerade istället för något i garaget. Inte heller det kändes rätt på kvällen utan det blev vila istället.

Imorse när jag vaknade kände jag av halsen ännu mer och det verkar tyvärr vara en förkylning på väg... Som det ser ut nu är jag mycket tveksam till den tredje och sista tävlingen i Heleneholms X-Duatlontävling i Skrylle på söndag. Missar jag den missar jag också en möjlig andra eller given tredjeplats i cupen då jag ligger 1 poäng (30 sek) före trean Christian och 14 poäng (7 min) före fyran.

Det är bara att hålla tummarna och att sova mycket. Känner jag mig inte svag och med halsont ska det nog gå, men som jag känner mig nu jämfört med hur en förkylning brukar utveckla sig så är det nog inte mer än 30-40% chans att det blir av.

tisdag, januari 22, 2008

Multipass

Idag var det dags att köra spinning/bodypump för första gången på 6 veckor. Spinningdelen på 45 min är inte speciellt effektiv så jag tänkte skarva på med intervaller på löpbandet innan för att få lite syreupptagningsträning innan och istället använda spinningpasset för dels lite fart i benen och dels trampa ur så att stelheten efter löpningen försvinner lättare. De sista 45 min bodypump ger en skön trötthet och möjlighet att använda andra muskler än benen.

Efter söndagens långpass med hög puls var jag lite orolig för hur kroppen skulle kännas. Efter 10 min uppvärmning ställdes löpbandet in på maximal lutning (15%) och sen ökade jag tempot till ca 5 min/km. Hu så jobbigt det ar och så stor skillnad att springa med lutning jämfört med plant. Pulsen drog iväg en bra bit över 90% och jag fick gå ner till ca 6 min/km-tempo de sista intervallerna av totalt 6 st 4 minuters (med en minut vila mellan). Efter löpningen var det dags för spinning och här kändes det att kroppen inte var riktigt hundra. Orken och gnistan i kroppen fanns där inte och och benen svarade heller inte som de skulle. Därför tog jag det relativt lugnt och använde passet mer som återhämtning. På bodypumpen kändes det att det var länge sedan sist och många muskler var ovana, men hela passet kändes trots det bra och det gick att ta ut sig. Jag tycker denna formen av styrketräning är överlägsen avseende effektivitet och hur kul det är jämfört med vanligt individuellt gymmande.

Denna versionen av multipass med löp+cykling+styrka får bli melodin framöver på tisdagarna och jag siktar på att öka på till 8 st 4 min-intervaller så småningom. Då får jag ett pass på knappt 2,5 timme som ger både syreträning + spinning med fart och till sist träning för överkroppen. Nästa tisdag är redan bokad!

söndag, januari 20, 2008

Ny långrunda

Start kl 8.00 i gryningen.

Idag var det dags för Sjöborundan igen. Långpasset var egentligen planerat igår men p g a stormvarningen så valde vi att köra passet idag istället. Det var ett bra gäng bestående av Stefan, Magnus, Christian, Robban och Anders Jellhede (som skulle testa rundan för första gången) somställde upp. Ola var förkyld och och Lars är och åker skidor (det finns ju sämre anledningar att inte cykla...).

Vädret var helt OK med ca 4 grader och en vind som nu hade bedarrat till några få m/s. Tyvärr så ville inte solen titta igenom dimman utan det blev ett ganska grått pass.


Vi passerar Björnstorp efter ca 45 min.

Enligt den nya diciplinen vi försöker hålla så blev tempot makligt och jag kände mig pigg. Dock var pulsen uppe kring 80% vid flera tillfällen då det kändes lätt och jag borde legat på 70-75%. Är det infektion på gång eller..?

Tekniskt parti innan Torna Hällestad efter ca 1 timme.
Kanonfin singletrack längs med Vombsjön efter ca 1,5 timme.
Tre coola killar pausar i Sjöbo efter drygt 2 tim när Magnus vevparti strular...
Suddig bild av Magnus på slutet av ett långt singletrack efter Sjöbo. Lite långsam med kameran här.
Kissepaus innan Snogeholmssjön efter ca 3 tim.

Rundan hade inga incidenter utan det snurrade på bra utan några stopp. Christian hetsade hela tiden om hur det skulle bli i backarna i slutet och verkade dessutom stark. Han börjar komma tillbaka i god form och träningen de senaste veckorna verkar ge bra resultat. Han nämnde 16 timmar denna veckan, och då låg det 2-3 intervall pass med i den volymen, vilket får ses som en riktigt bra vecka. Själv så började jag känna mig lite trött efter 3 timmar (förutom pulsen som var för hög) och var inte så pigg som förra helgen.

Till sist kom vi då fram till de två beryktade backarna och Christian drog upp ett lite högre tempo, dock utan att Stefan, Magnus eller jag släppte (Anders var sliten nu och Robban som inte är en bit från formen vek av i Sövde). I den andra och längsta backen rykte Magnus efter en minut och fick en lucka till Christian som i sin tur fick en lucka till Stefan som jag låg bakom. Det vara bara att bita ihop och försöka komma ifatt Christian, vilket lyckades med mycket möda. Väl ifatt frågade han omjag ville dra, men det fanns det inga krafter till. Han ökade då takten och började sakta närma sig Magnus. Strax före krönet hade jag fått tillbaka krafterna och kunde rycka upp till första toppen. Då trodde jag att Magnus var avhängd men han bet tillbaka och körde om oss bägge strax innan den andra toppen. Jag kunde dock hänga på och komma upp jämsides när vi nådde den högsta punkten. Loket Christian har ett enormt driv men saknar klippet som framförallt Magnus och Stefan har. Racet idag kan nog förklaras oavgjort även om Christian gjorde ett jättejobb när han drog upp mig och Magnus körde det mesta ensam. Det är alltid lika kul att testa formen med ett gäng som är jämnstarkt och kan jag hålla Magnus och Christian stången när vi kommer in i tävlingssäsongen är jag mer än nöjd.

Passet slet ordentligt idag och jag snittade 74%, vilket borde varit minst 4-5% lägre. 4.38 stannade klockan på och 91 km blev rundan totalt. Nu är det bara och hoppas att det inte är en infektion på väg och att återhämtningen till tisdag funkar bra.
Länk till rutten som du kan se på Google kommer här: http://bbs.keyhole.com/ubb/showflat.php?Cat=&Number=1027681&page=0&vc=1#Post1027681

lördag, januari 19, 2008

Tre dagar i garaget

Efter onsdagens långa tjänsteresa till Finland som innebar uppstigning kl 3.45 och hemkomst kl 21.00 så var jag seg överallt. På onsdagsmorgonen (eller natten egentligen) då jag stod och borstade tänderna lutande mig över handfatet kände jag hu det sög tag i ryggen och muskeln stelnade till. Ryggskott! tänkte jag. Nu är det kört ett antal dagar med träningen och jag såg inte fram emot en massa stillasittande i plan, bil och på kontor under resan. Ryggen kändes också skit hela dagen även om det släppte något på kvällen. Antagligen är det löpningen som sliter och drar i säte och ländrygg och som indirekt orsakade rygsskottet.

Som tur var blev det klart bättre på torsdagen och efter en dag ståendes vid skrivbord och på möten kände jag att jag nog skulle kunna köra ett pass på kvällen i garaget. Passet blev helt OK och jag fick till 4 X 10 min uthållighetsstyrka på spinningcykeln.

Fredagen som initialt var tänkt för backlöpning kördes istället på spinningcykeln, men som vanligt när det gäller garageträning kom inte pulsen upp i de värden som jag ville och dessutom strulade pulsklockan. Vad sägs om 85% i maxpuls på ett syreupptagningspass? Inte bra! 8 X 4 min 15X15 med 1 min vila mellan varje kördes innan det var dags för fredagskväll med vin och god mat som tröst.

Lördagen blev den tredje dagen i sträck i garaget. Idag var det dags för maxstyrka 10 X 10 sek och den kändes som vanligt bra. Är det för att jag är stark eller gillar övningen eller bara tar i för lite..?

tisdag, januari 15, 2008

Ny backträning på jobbet

Idag var benen betydligt tyngre än i fredags då jag körde samma upplägg med 8 st intervaller på St Hans backar. Efter dom två första intervallerna kortade jag ner rundan till ca 3.30 + 1.30 vila mellan.

Det märks tydligt att benen inte är riktigt tränade för löpning ännu och att återhämtningen tar extra lång tid. Nu blir det inte mer läpning förrän i nästa vecka bestämde jag mig för.

Bastun efteråt satt dock lika bra som vanligt...

söndag, januari 13, 2008

Extra långt långpass, eller Var tog dansken vägen?

Efter ett maxstyrkepass på sppinningcykeln i garaget igår (10 X 10 sek med 4 minuter vila mellan varje) var det idag dags för ett nytt långpass ner om Sjöbo och tillbaka till Genarp.

Vi startade ca 8.30 och var idag 6 man: Magnus, Christian, Lars, Ols, Per Wahl och en ny dansk som heter Mikael som brukar åka skidor med Lars och som han hade lurat hit. Vädret var som vanlig i i vinter varmt och småblåsigt men det var ganska torrt ute.

Ola sa tidigt att han tänkte avvika i Sjöbo eftersom han inte var helt pigg medan Mikael och Per hängde på heöa rundan. Efter ca 2,5 timmar mitt ute i skogen lurade tyvärr Magnus danske Mikael att ta en omväg runt ett tungt parti för att spara kraft men det som hände var istället att Mikael körde vilse och när han inte dök upp var det bara köra och leta efter honom. Trots en halvtimmes letande och en extra mils körning hittade vi tyvärr inte honom utan han var utelämnad till sig själv att hitta tillbaka hela vägen.

I uppförsbackarna var det motvind och eftersom jag inte var 100% pigg tog jag det lugnt bakom Lars och Magnus i första backen. I andra backen gick jag upp och tog vinden i böprjan. Ganska snabbt gick Magnus om och försökte rycka (som vanligt...) men då jag sög mig fast i hans hjul gick han snart åt sidan och vills släppa fram mig i vinden. I slutet av 7-minutersbacken ryckte Magnus igen (som vanligt) men jag var tillräckligt stark och kunde svara och gå om igen. Så idag kan jag nog säga att jag var starkast. Kul är att Lars inte hittar väggen efter 3 timmar längre utan orkar hela passet och fick bara släppa alldeles i slutet av den sista backen. Kul!

99 km och 3600 kalorier blev det på knappt 5 timmar. I morgon är det vila!

fredag, januari 11, 2008

Uppförsbacke!


Det är intressant att se hur effektiv löpningen är avseende att få upp pulsen. När man kämpar som en idiot och trampar alt vad man kan i garaget på cykeln så vill pulsen inte upp. Om jag däremot springer lite halvslött i en uppförsbacke drar pulsen iväg upp mot 90% direkt. Det passar mig perfekt eftersom då kan jag köra ett syreupptagningspass på lunchen på jobbet.

I Lund finns något som heter Sankt Hans backar: http://sv.wikipedia.org/wiki/Sankt_Hans_backar

St Hans backar är en gammal soptipp som numera är rekreationsområde. Med tanke på vika höjdskillnader det är måste det vara mycket skit som har dumpats här genom åren. Det var lite annat miljötänk förr. I området arrangeras en löptävling varje år som går uppför och nerför hela tiden i 10 km och området är ordentligt kuperat för att vara Skåne.
Här tänkte jag hitta en bra runda för intervaller på runt 4 min med ca 1 min vila. Ett löpband är i och för sig bättre än naturen när det gäller att optimera intervallängden, men här har jag en chans att träna på lunchen samtidigt som jag får ljus och frisk luft. Att sen eftermiddagen efter passet är riktigt effektiv är en bra bonus.
Rundan som jag gjorde tar ca 4.30 med ca 2 min mellan intervallerna, så det är inte helt tokigt. Jag hade satsat på 8 intervaller vilket det också blev. Benen kändes OK i 6 intervaller men sen kom smärtan i höftböjaren, dock utan att tränga på så att det inte gick att springa vidare.
Sträckan blev trots allt totalt ca 12 km och så långt har jag inte sprungit i sträck på nästan ett år. Ett bra pass trots allt och bastun efteråt kändes extra bra!

onsdag, januari 09, 2008

Uthållighetsstyrka i garaget

Jag har fått lära mig att man bör ha två styrkepass i veckan vid denna tiden på året. Jag gillar inte gym och gymövningar direkt och därför har jag bestämt mig för att köra styrka på cykeln istället. Baserat på olika dokument från Fredrik Ericsson och Micke Salomonsson som dom har producerat i loka uppsatser eller avhandlingar så har jag bestämt mig att mina styrkepass nu blir antingen uthållighetsstyrka eller maxstyrka.

Maxstyrkan går ut på att man kör max i ca 10 sekunder med relativt hög kadens och med massor av motsånd till det inte går längre för att sedan trampa runt långsamt ca 4 minuter och så köra man 10 sek intervallen igen. Jag brukar köra 10 intervaler, dvs ca 40 min + uppvärmning. Tanken med passet och övningen är att musklerna ska "luras" att jobba mer effektivt, dvs att fler muskelfibrer ska utnyttjas i rörelsen, jämfört med normal belastning. Sen ska man förhoppningsvis bli lite starkare vid ingångdrag och spurter, och där har jag ju en del att förbättra... Detta passet är inte direkt ansträngande och jag känner mig förhållandevis fräsch efter ett sådant pass och kan därför köra det innan ett annat hårt pass.

Uthållighetstyrkan baseras istället på längre intervaller med ganska låg kadens för att ge mer uthållighet. Pulsen här ska ligga i zon 2-3, dvs någonstans 75-80% av max. Jag har valt att köra intervaller som är 8-10 min långa och avverka 4 st på varje pass. Mellan intervallerna är det 4 min lugnt som gäller.

Idag blev det därför 4 st 10 min intervaller och benen kändes helt OK trots fystestet igår. Jag snittade ca 75% i intervallerna och var uppe i drygt 80% i den första intervallen då jag var piggast.

I morgon är det vila som gäller!

tisdag, januari 08, 2008

Laktattest!

Jag bävade lite inför fystestet som jag och Magnus hade bokat hos Christian Delfin på FitForFight i Löddeköpinge. Jag hade lite koll på vad det handlade om och visste egentligen bara att det skulle bli väldigt jobbigt och jag skulle bli tappade på blod vid flera tillfällen. De senaste tillfällena jag hade blivit av med blod hade jag blivit yr och tänkte att en sådan mes kunde jag ju inte vara denna gången...

Vi skulle göra laktattest (mjölksyretest) och ev ett syreupptagningstest, men tyvärr hade Christian inte fått ordning på maskinen och det blev bara laktat vi körde.

Efter lite instruktioner så började jag trampa och värma upp. Jag skulle köra 10 min uppvärming följt av 4 min på varje effektnivå från 150W tills jag inte orkade mer. Mellan varje intervall skulle blodprov tas och det visade sig inte vara några problem alls eftersom mängden blod som togs i princip var försumbar. Upp till 300W kändes allting bra och det var inte direkt ansträngande, men sen började de bli jobbigt. Det var OK upp till 390W men de sista 2 minuterna på den effekten var en riktig plåga. Magnus och Christian var övertygade om att jag inte skulle orka men jag tänkte inte ge mig så länge benen bar mig. Det gick vägen och Christian mätte upp det näst högsta värdet av mjölksyra han någonsin gjort på 16,1 mmol/l. Jag kom inte upp i 176 slag som jag angett som min maxpuls utan den slutade på 173. Siffrorna visar också att min tröskeleffekt ligger på 310W vid ca 156 slag eller strax under 90 % av max. Jag har ju kört en DustCup med 167 slag i snitt, vilket motsvarar ca 95%, så nog bör det finnas ytterligare lite puls att ta av om förhållandena är rätta, dvs det är varmt och tävling och jag behåller därför 176 slag som maxpuls ett tag till.

Sen kan man alltid diskutera vilka pulszoner som är riktiga och var den lägre tröskeln finns och där finns det ju många olika teorier eller sätt att mäta det på. Jag tycker nog att Christians uträknade pulszoner ligger lite högre än vad dom borde göra, så jag har därför räknat om dom lite efter samtal med Magnus och hans diskussioner med Fredrik Ericsson (hans tränare). Så här ser dom ut nu (% i förhållande till maxpuls för att ha något att referera till):

Pulszon 1: <60%
Pulszon 2: 61-75%
Pulszon 3: 76-84%
Pulszon 4: 85-90%
Pulszon 5: >90%

För övrigt har jag väl kanske inte lärt mig så mycket mer utan nu gäller det att träna på bra så att värdena kan förbättras till i början av maj precis innan tävlingssäsongen drar igåg på allvar och då vi planerar att köra ett uppföljningstest.

Här kommer hela sammanställningen på testet:

måndag, januari 07, 2008

Rapport från Craft X-Duathlon i Danmark

Så var det dags för säsongens tredje cross duathlontävling och den första i den danska serien. Efter en knagglig start i höstas har jag nu kunnat träna löpning i lite större utsträckning och formen har kommit så sakteliga. Framförallt har jag orkat samtliga sträckorna och inte kroknat helt i slutet. Målsättningen var att vara topp-5 totalt och komma först i H40.


I Ganlöse hade det snöat och det var bara någon plusgrad och småhalt lite överallt. Dagen innan hade det varit ishalka i Skåne med massor av olyckor men tydligen hade det inte varit lika farligt på andra sidan sundet. Jag hade varit tveksam om jag skulle lägga på dubbdäck, i alla fall fram, men efter ett snack med Magnus som också hängde med så struntade jag i det. Nu visade det sig att det var OK fäste och inga större problem att ta sig runt.


Efter en kort uppvärmningsjogg var det dags för start. Jag kom iväg bra och initialt var tempot lågt och jag låg nästan längst fram och hittade ett hyfsat flyt. När farten ökades tappade jag några placeringar och det var framförallt riktigt halt i utförslöpningarna med mina omönstrade lättviktsskor. Jag tror jag växlade som 7-8 något, ca 15 sek bakom Magnus och tappade ytterligare en placering i växlingen.

Första cyklingen startade riktigt bra och jag plockade flera placeringar så fotr det blev möjligt att köra om. Tyvärr ser jag Magnus stå och mecka med cykeln efter bara en kort sträcka då han hade bytt kedja men inte kassett och det rappade hela tiden så fort han tog i. Surt för honom. Efter ca 10 min har jag passerat 6-7 stycken och jag ser bara två spår i snön och jag gissar att det är en föråkare + ledaren. Sen ser jag en cyklist framför mig som jag tar in på och det känns som jag kanske kan komma upp i ledningen om det vill sig väl. Tyvärr så ökar han takten eller är det jag som kör långsammare, för jag kommer inte ifatt utan han drar ifrån mer och mer. I slutet på varvet blir jag dessutom omkörd av en annan kille som bara far om i ett tekniskt parti och jag undrar vad jag håller på med... Har jag gått ut för hårt eller cyklar jag bara kasst? I vilket fall växlar jag som 3:a men blir omsprungen av 2 st under löpningen. Här hänger jag inte med alls utan det går riktigt trögt.

Ut på andra och sista cyklingen tar det en stund innan jag hittar flås och rytm och jag är sliten efter löpningen. Cyklingen är enklare nu när spåret är uppkört och både lättare att hitta och mindre halt. Trots ett tempo som borde varit bättre lyckas jag dock köra om en kille och är nästan ikapp 3:an vid växlingen. Dock har jag inga förhoppningar om att ta honom i löpningen eftersom han var klart snabbare än jag förra varvet utan jag får rikta in mig på en bakomvarande som kommer närmare och närmare. Som tur är klarar jag att hålla hyfsat tempo genom löpningen och kommer i mål som 4:a totalt och som 1:a i H40, 9 minuter före 2:an, men det säger nog mer om konkurrensen än om min insats.

Sammantaget är jag helnöjd och allt fungerade som det skulle. Jämnhet före snabbhet som vanligt...

fredag, januari 04, 2008

Nytt långpass

Idag var det dags för årets andra pass som precis som det första blev ett långpass. Nu när man är ledig gäller det att passa på att få distans i sig.

Jag startade hemifrån kl 8.00 och mötte Lars, Magnus och Stefan i Tygelsjö. Vädret var kallt och blåsigt men torrt. Vi hann inte mer än ca en time innan Magnus klämde kedjan mellan framdrev och vevpartiet i en liten uppförsbacke i Käglinge rekreationsområde när han skulle växla ner. Efter mycket meck och våld fick han (med god hjälp från framförallt Lars) loss kedjan och kunde lappa ihop den med nytt kedjelås. Då hade det gått nästan en kvart och vi frös samtliga ordentligt. Därför drog vi på ordentligt och fick upp värmen ganska snabbt.

Sen begav sig färden ut mot Bokskogen via Törringelund och lite olika stigar där. Tempot var lågt och det var riktig distansfart för det mesta. Efter ca 1 timme i Bokskogen på trevliga och nu förvånansvärt torra stigar bar det hemåt igen.

Total tid 4.05 med en sträcka på 81 km och med 125 i snittpuls.

onsdag, januari 02, 2008

Första rundan för året

Första rundan för året blev ett hederligt långpass ner runt Sjöbo och tillbaka, inklusive dom härliga sugande backarna efter Blentarp.

Idag var det bara jag och Lars som kunde köra och många var nog glada för det. Vädret var väl OK men underlaget var riktigt blött och kladdigt. Därför tog vi det väldigt lugnt och det var bara över backarna som det gasades på. Precis så som ett långpass ska köras...

Tiden blev 4.50 över 90 km med snittpuls på 124 och ca 3300 kalorier.

2008!

Nytt år och nya utmaningar.

I år har jag tänkt att utvecklingskurvan ska fortsätta på samma sätt som den gjort under 2006 och 2007. Från att MTB var en del av multisportandet under 2006 är den nu den absoluta huvudsporten. 2007 var egentligen första året då det satsades och jag åkte runt på alla tävlingarna i svenska långloppscupen. Det var egentligen först i början av 2007 som träningen intensifierades och strukturerades på ett vettigt sätt. Resultaten av träningen motsvarade i princip mina förväntningar och jag hade framförallt en problemfri och jämn säsong. Jag har publicerat en del rapporter från olika tävlingar på Malmö Terrängcyklisters hemsida som du kan hitta här: http://www.malmoterrangcyklister.se/includes/index-content.asp, http://www.malmoterrangcyklister.se/includes/turarkiv/arkiv-content-maj07.asp, http://www.malmoterrangcyklister.se/includes/turarkiv/arkiv-content-juni07.asp

Resultatmässigt 2007 så blev det en delad 7:e plats i långloppscupen med två 5:e platser som bästa resultat. Jag hade hoppats att komma på pallen en gång men en vurpa och punktering på Lida Loop då jag låg 2:a på sista varvet satte stopp för den målsättningen. Utvecklingsmässigt gick det bra första halvan av säsongen men sedan stagnerade jag och det var inte förrän på träningarna i november och december som jag kände att farten kom och framförallt uthålligheten utvecklades. Flera långa och relativt hårda distanspass har gett utdelning känns det som.

Inför 2008 så hoppas jag lyfta mig ett snäpp till och ta den efterlängtade pallplatsen och samtidigt hamna topp-5 i totalsammanställningen. Det finns ett gäng på 3-4 som blir mycket svåra att rå på samtidigt som Janne Jakobson flyttar upp i H40 (3:a i H30 på MTB SM 2007) och samtidigt satsar på MTB fullt ut.

Jag kommer att köra ungefär samma tävlingar som i fjol vilket innebär alla tävlingarna i LL (långlopps)-cupen, de flesta tävlingarna i Dust Cup (Danmark, http://www.dustcup.dk/) samt tävlingarna i SydMTB (http://www.sydmtb.se/). Ev kan det också bli en och annan landsvägstävling om tid och lust finns.

Vem är jag?

Efter ett par års MTB:ande i början av 90-talet var det inte förrän 2003 som jag kom in på MTB igen, nu i samband med att jag körde en multisporttävling för första gången. Då var det även mycket annat som t ex en roadracing satsning där jag åkte land och rike runt och körde MC-tävlingar.

Efter några års multisportande på motionsnivå, där cyklingen bara var en liten del av träningen, fastnade jag ordentligt för MTB 2006 när jag fick problem med skador i samband med löpning.
Det blev några tävlingar 2006 och sedan en riktig satsning på bl a Långsloppscupen 2007 i Herrar 40. Nu är även MC'n såld och roadracingsatsningen nerlagd och förutom en och en annan multisport- och duatlontävling är det MTB för hela slanten nu. Gänget jag tränar och tävlar med med är kanon och vi har väldigt kul både på träningar och tävlingar.

Det tar tid att bli bra i en uthållighetssport som cykling, men jag tycker detta är jättekul och vill se hur långt jag kan utvecklas de närmaste åren, fastän jag har passerat 40-årsstrecket sedan några år tillbaka...

Första inlägget på bloggen

Surgubbe!
Så här ser alltså en snart 43-årig gubbe ut när han står på kontoret på lunchen och tar sin första bild som sedan skickas upp till bloggen. Det funkar skitsmidigt och här har Sony Ericsson och Google verkligen lyckats få till användargränssnittet till en tjänst som kunde vara riktigt krånglig att få till.